Uppdrag: Fönsterputs

Om Colin hade fått en krona för varje gång han hörde att han inte hjälpte till i hemmet hade han varit en rik pojke. Kanske till och med rikare än Bengtssons pojk som ju ärvt en förmögenhet om man får tro ryktet. Det var jobbigt att bli tonåring eftersom ansvaret där hemma, i och med det, förskjutits. Colins mamma och pappa ville att han skulle agera ”för hushållets bästa”. Det skulle innebära vissa sysslor för att rengöra hemmet. Och en syssla framförallt: Fönsterputs.

Varför just fönsterputs, tänkte Colin. Vad hade gjort att han skulle förtjäna just den uppgiften? Det var krångligt att utföra fönsterputs i det där huset. Det påverkades mycket om omgivningen och behovet var därför större än hos många andra hus. Det hade i alla fall pappa poängterat, precis varje gång som han utfört fönsterputs själv. Nu hade även hans son ärvt denna inställning, både till husets läge och fönsterputs i stort.

Men det fanns väl inget att göra? Om man är 13 år är ju fortsatt det ens föräldrar säger lag, inte sant? Det var inte mycket annat för Colin att göra än att ta på sig skrubbarhandskarna. Nu skulle det bli fönsterputs vare sig han ville eller inte. Och ville, ja det ville han inte.

Första dagen på ”jobbet” stod han redo vid 9 på morgonen, vilket beordrats av pappa. Utrustningen var redo och det var pappa också. Allt som inte var redo var Colin själv. Han var trött och irriterad och verkligen inte laddad för att utföra fönsterputs. Men han hade som sagt inget val.

Det hela började med att pappa visade hur fönsterputs skulle utföras. Det var en noggrann beskrivning om hur man fick bästa resultat. Tyvärr innebar det främsta tipset att man skulle utföra fönsterputsen två gånger. Det gjorde saken ännu värre.

Allt eftersom dagen gick och han började bli klar med andra rundan fönsterputs kröp ångesten sig på. Förstås inte över att arbetet snart var slut och han kunde ta en tupplur i skuggan, i hammocken. Ångesten gällde att han visste att han skulle behöva göra precis samma sak om ett par veckor igen. Detta såg han verkligen inte fram emot.

Det var då som Colin bestämde sig för att inleda en övertalningskampanj mot sina föräldrar. Han skulle prompt få igenom att de skulle anlita professionell hjälp med fönsterputs. Det måste väl ändå vara ett beslut som gynnar alla, inte bara Colin?

Share this post